Kako pročitati vlastiti um? - Omnes

Blog

Kako pročitati vlastiti um?

Često smo toliko zauzeti odgovaranjem na zahtjeve svakodnevnog života da imamo tendenciju ograničiti fokus isključivo na svijet oko nas, dok svijet u nama zanemarujemo. Postajući svjesni vlastitog uma posvećujemo vrijeme provjeravanju svojih misli, razlikovanju misli i činjenica, te prepoznavanju bilo kakve uznemirujuće misli koja u nama budi neprijatne emocije.

Mindfulness (eng., puna svijest) se odnosi na svjesnost, a ne na uvid. Možemo biti svjesni misli koje nam se vrte u glavi, ali nam je možda teško da sastavimo kockice i shvatimo porijeklo svojih obrazaca razmišljanja. Možda nam je teško razumjeti kako su rana životna iskustva mogla uticati na to da razmišljamo na načine koji vode do anksioznosti, depresije, bijesa, brige i krivice – pet stubova emocionalnih problema.

Ali, dobra vijest je da uvid nije neophodan preduslov za promjenu iako, kao terapeut, znam da je klijentima korisno da razumiju kako su im se iskrivljeni obrasci mišljenja utisnuli u um. Razmislimo o ovome na sljedeći način – možda ćemo se razboljeti i potpuno se oporaviti nakon što uzmemo djelotvoran lijek, čak i ako uopšte ne znamo kako smo zaraženi bolešću. Tako možemo promijeniti svoje emocije promjenom načina razmišljanja, čak i ako ne znamo zašto smo počeli razmišljati na način koji nam odmaže.

Koliko dobro vi čitate vlastite misli i emocije?

Koliko često imate vremena da se posvetite svom umu da biste znali šta se tamo „vrti“?

 

Kako da postanete svjesniji vlastitih misli?

  • Zabilježite sve neprijatne misli ili emocije koje možda imate u ovom trenutku.
  • Jedna riječ kojom biste najbolje opisali neprijatnu emociju koju možda doživljavate u ovom trenutku je ________________? (Ako niste svjesni neprijatne emocije sada, sjetite se kad ste zadnji put osjećali uznemirujuću emociju.)
  • Koja misao ili misli se jave u vašem umu kad se tako osjećate?
  • Sjetite se još nekih trenutaka u životu kad ste se tako osjećali? Kakve ste misli imali tada?
  • Postoji li neka ustaljena misao ili misli koje su prisutne kada se jave neprijatne emocije?
  • Koje misli se zadržavaju u vašem umu kad ste sami?
  • Šta trenutno govorite sebi zbog čega biste se mogli osjećati neraspoloženo, ljuto, anksiozno, zabrinuto ili krivo?
  • Koje još negativne stvari govorite sebi tihim glasom?
  • Na čiji vas glas – ili na čije riječi – podsjeća ovaj tihi unutrašnji glas?
  • Istrenirajte sebe da posvećujete vrijeme primjećivanju misli u određeno doba dana, na primjer prilikom pripreme obroka, izlaska iz kuće ili provjere e-pošte. Neka vam to postane navika.

 

Proces u kojem postajemo svjesni svog uma uključuje posmatranje našeg uma u akciji, u trenutku dešavanja. Postajući svjesni vlastitog uma, stvaramo naviku da pauziramo kad god postanemo svjesni neprijatnih misli ili emocija. Ali, to nije puko prazno posmatranje. To je mentalni okvir koji nas priprema za stvaranje promjena u načinu na koji razmišljamo i kako se uključujemo u svijet. Na kraju dana, moramo se zapitati rade li naše misli za nas i biti spremni otvoriti svoj um za preispitivanje misli koje nam ne koriste.

Često podstičem klijente da usvoje savjet za promjenu koji nazivam „SRZ“ metodom: „STOP, RAZMISLI i ZAMIJENI“. Prvi korak je prosto pauzirati kada god vam se neprijatna misao (ili ljuta ili anksiozna misao) javi u umu. Drugo, razmislite o valjanosti te misli. Da li je ona u skladu sa stvarnošću ili bi mogla biti pretjerana i iskrivljena? Imate li tendenciju usredotočiti se samo na negativne strane i odbaciti pozitivne, stavljati stvari na sve ili ništa ili crno-bijelo, personalizovati stvari koje s vama mogu imati malo ili nimalo veze ili prebrzo donositi zaključke? Treće, pronađite smirujuće, racionalne misli kojim možete zamijeniti one neprijatne. Ili se jednostavno podsjetite: “Tako je kako je, to su misli”, a zatim idite raditi nešto drugo, umjesto stalnog prežvakavanja i borbe sa nepijatnom mišlju.

Autor teksta: Jeffrey S. Nevid 
Dio teksta preuzet sa: How to Read Your Own Mind | Psychology Today
Prevod: “Omnes” tim

 

Utisci klijenata

Kako pročitati vlastiti um?

by Omnes Savjetovanje Vrijeme čitanja: 4 min