Psihološko profilisanje - Omnes Centar

Psihološko profilisanje

Psihološko profilisanje, kao dio procesa profesionalne selekcije, podrazumijeva postupak u kojem se, koristeći mjerne instrumente, objektivno i pouzdano, između većeg broja kandidata za određeno radno mjesto biraju najbolji.

Psihološko profilisanje je korisno, bilo da zapošljavate nove radnike, ili da želite izvršiti premještaj zaposlenika na novo radno mjesto.

U postupku selekcije se, uz pomoć unaprijed utvrđenih i standardizovanih metoda i tehnika, za određenu poziciju biraju kandidati koji najbolje odgovaraju zahtjevima sadržaja posla.

Procjena kandidata se temelji na psihološkom ispitivanju sposobnosti, osobina ličnosti, interesa, vrijednosti i motivacije za pojedino radno mjesto.

Postoji nekoliko pristupa selekciji radnika, a jedan od najpoznatijih je „Western style“, poznat kao pristup u kojem je svako radno mjesto definisano specifičnim zahtjevima, na osnovu kojih se traže isključivo kandidati koji odgovaraju tim zahtjevima.

U procesu selekcije najprije se odrede karakteristike potrebne za efikasno obavljanje konkretnog posla, a zatim se svaki kandidat ocijeni prema tome koliko odgovara tim karakteristikama. Na osnovu rezultata testova sačinjava se profil svakog kandidata.

Pronalaženje i zadržavanje dobrog radnika u organizaciji je ključ uspjeha u poslovanju svake kompanije.

Psihološko profilisanje povećava vjerovatnoću dobrog izbora i izdvaja najbolje od postojećih kandidata. Naš tim procesu psihološkog profilisanja kandidata pristupa temeljno, primjenjujući sve neophodne korake kako bi selekcija i odabir pojedinca za određeno radno mjesto bili što adekvatniji.

Organizacije mogu imati koristi od psihološkog testiranja:

  • Prilikom otvaranja novog radnog mjesta
  • Kod niskog radnog postignuća zaposlenih
  • Kada greške zaposlenih imaju ozbiljne posljedice za kompaniju
  • Kod premještanja zaposlenika sa jednog radnog mjesta na drugo

Ukoliko želite proširiti svoj tim ili razmišljate da promijenite nešto u već postojećoj strukturi organizacije, kontaktirajte nas.

Utisci klijenata