Kako uspješno izabrati zaposlenika? - Omnes Centar

Blog

Kako uspješno izabrati zaposlenika?

Zapošljavanje pravih ljudi, koji će svojim karakteristikama najbolje odgovarati ciljanom radnom mjestu, jedan je od najvažnijih aspekata za rast i optimalno funkcionisanje svakog preduzeća.

Ukoliko uspješno izaberete zaposlenika stvarate važne uslove za rast, razvoj i funkcionisanje tima.

Kada zahtjevi posla nisu u skladu sa onim što novi zaposlenik može ponuditi dolazi do smanjenja produktivnosti i zadovoljstva. Ovakvo stanje može imati posljedice na ukupni učinak u obavljanom poslu, ali i uzrokovati dodatne troškove za firmu kao rezultat potrebe za ponovljenim procesom zapošljavanja i uvođenja u posao.

U vremenu kada je konkuretnost velika, a zahtjevi tržišta eksponencijalno rastu, zapošljavanje najboljih kandidata i njihovo zadržavanje je od izuzetnog značaja.

Poslodavci se pri zapošljavanju veoma često dominantno bave kvalifikacijama, formalnim obrazovanjem i prethodnim iskustvom, koji su samo dio važnih faktora na koje se može misliti prilikom zaposljenja.

Pitanja koja poslodavac sebi može postaviti:
Da li tražim nekoga da radi sam na projektu, u manjoj grupi ili u timu?
Da li tražim osobu koja će raditi sa ljudima?
Kakav vid posla je u pitanju, uredski ili terenski?
Koliko mi je važno postojanje razvojnog potencijala kod zaposlenika?

Psihološko profilisanje pri zapošljavanju, kao dio procesa selekcije kandidata, podrazumijeva postupak u kojem se, uz korištenje mjernih instrumenata, daje doprinos objektivnom i pouzdanom izboru najboljeg kandidata.

Jedan od prvih koraka bi bio napraviti profil idealnog zaposlenika, nakon čega se pristupa procesu profilisanja kandidata. Ovaj proces se temelji na psihološkom ispitivanju sposobnosti, osobina ličnosti, interesa, vrijednosti i motivacije kandidata, nakon kojih poslodavac dobija kompletirane izvještaje o prijavljenim kandidatima.

Nemojte dopustiti da se odabir Vašeg novog saradnika temelji samo na pregledu dokumentacije, a odluka bude donesena na osnovu situacionih faktora, poput prvog utiska o nekome.

Promijenite perspektivu, birajte pametno.

Imate pitanje ili ste zainteresovani da primijenite psihološko profilisanje kao dio selekcije kandidata?
Nema problema! Za sva pitanja i informacije kontaktirajte nas putem e-mail adrese: savjetovanje.omnes@gmail.com.
Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Pročitajte još

Selekcija radnika i psihološko profilisanje
Psihološko profilisanje

Utisci klijenata

Kako uspješno izabrati zaposlenika?

by Omnes Savjetovanje Vrijeme čitanja: 2 min